top of page

Illusioonide vastandid

Updated: Nov 29, 2020


Praegu on ärevad ajad, mis panevad erinevaid jõude kindlajooneliselt liiklema/tegutsema. Meie vaimne vaba tahe, mille läbi me pidevalt soovime oma unistustele ilmavalgust. Öeldakse, et maailma hetkeline kord on tingitud kellegi või millegi kindlast visioonist, kindla unistuse. Jääb järgi vaid küsida, kelle unistus võidab ning meie igapäevaseid ühiskondlikke olusid peegeldab. Ma tean, et minu soov on peegeldada maailma ilusaks. See mind inspireerinud mõte pärineb mu endiselt austatud kitarriõpetajalt ja suursuguselt eesti jazzmuusika edendajalt Oleg Pissarenkolt. Praegustel segadusttekitavatel aegadel, mil inimestel võib tekkida raskusi rahu säilitamisel, ajendab mind kirjutama minu tung. Tunnen, et nii mõnigi teema vajab selguse leidmist.

Nii mõnigi on ehk kursis Ameerika poliitikaga ning Eestis toimuva poliitilise tohuvabohuga. Nii nagu isa, nõnda ka poeg. Nii nagu USA, nõnda ka Eesti. Nii nagu ülal, nõnda ka all. Nii väljenduvad lääne mõjutused meie riigis läbi haridussüsteemi, telesaadete, poliitika jne. Miks me küll lääne poole niimoodi lapseliku truudusega alt ülesse vaatame? Küsimus pole mitte selles, et miks me kellegilt inspiratsiooni saame, vaid kas kõik, mida võtta teiselt riigilt on sugugi hea? Kuhu jääb iseseisvam mõtlemine? Läbi ajaloo on tahetud võimu koondada järjest väiksema grupi kätte. Näiteks Ilmasõdade järel hakati valitsemise hierarhiat kitsendama, kuniks moodustati ülemaailmsed institutsioonid nagu ÜRO, maailmapank, valuutafond jne. Seda tegevust nimetatakse tsentraliseerimiseks, võimu viimiseks keskmesse, mis võimaldaks vähemusgrupil valitseda. Ehk siis võimu tsentraliseerimine. 2017. aastal toimus Eestis kohalike omavalitsuste vabatahtlikud ühinemised ja sundliitmised ning külanimede ja maakonnapiiride muutmised. Tulemusena jäi senise 213 omavalitsusüksuse asemele alles 79 (15 linna ja 64 valda). See on ka näide tsentraliseerimisest. Ameerikas on välja kujunenud kaksikpartei süsteem: vabariiklased ja demokraadid. Seda mõeldi ka Eestis teha Keskerakonna ja Reformierakonna abil. Ent õnneks või kahjuks kukutati reformikad, kelle võim oli umbes 17 aastat juhtivamaid tuure üles võtnud, troonilt. Saab näha, mida tulevik meile toob. Ajad ning muutused võivad ärevad olla, aga primaarne on see, et kannaksime endas valgust ja läbi selle aitaksime üksteist teadlikuks saamisel, sest ainult nõnda suudab materiaalne maailm üleneda koos meie ning meie hingelise arenguga.


USA meedia võimu tsentraliseerimine

Vajuta mobiili versioonis peale, et suurendada

Kas mäletate, kuidas läbi aegade on tekkinud uusi ja huvitavaid erakondasid või loosungeid vanadelt kaladelt? Näiteks: "toome Eesti järgneval viiel aastal viie rikkaima riigi hulka!". Analoogseid populistlikke hüüdlauseid on veel palju, kaasaarvatud suurriikides. Rahvas ei oska enam usaldada parteide kirevaid lubadusi. Värve on tõepoolest palju olnud: "vali oma lemmik värv ja me lubame sulle, et meie värvis ei pea sa pettuma!". Vali oma pool!

Niisiis vastandite illusioon. Inimesi mõjutatakse ühe konkreetse erakonna poole hoiduma, kes oma loosungitega õhutab vaenu teiste erakondade suhtes. IRL: "Maha Keskerakonna korruptsioon. Teeme korruptsioonivaba asja kui valite Erik Niiles Krossi!". Tundub, nagu inimesi proovitaks värvata psühholoogilisse sõjaprogrammi, et moodustada ühine rinne, edendamaks veresauna. Lapsi/nooremaid juba meelitatakse orava kommide või kohukestega vm erakonna külje alla ja mõjutatakse psühholoogiliselt pigem kui jäetakse südamlikult vaba tahe otsustada ning mõelda. Erakonna tüüpilisem mentaliteet "meie oleme paremad, meie teeme õiget asja, meie teeme, teised lubavad ja on madalamad kui meie". Jääb vaid aegamööda näha, kas hakkab ka helgemaid päid rahva ette ilmnema poliitilisel tasandil. Ei tasu lootust kaotada, sest muidu on kõik ja seda ka kõrgemal ahnel positsioonil soovitaksegi. Kas muidu nüüd hakkab natukene selginema illusoorne poolte valimine? Kommunistid vs kapitalistid, kristlased vs moslemid (juba aasta tuhandeid tagasi), valgenahalised vs mustanahalised (hetkel USAs väga aktuaalne teema), USA vs Venemaa, Ukraina ida vs lääs, must vs valge - vali oma pool ning seisa oma au eest! Nüüd on aeg vaadata allpool olevat videot.


Poliitilised äärmuslikud pooled, mis teenindavad ühtset süsteemi ja rahastajaid

Kindlasti tekib küsimus, mida teha sellises näiliselt terve igaviku kestnud värelevas süsteemis? Hea oleks aidata ning informeerida omakseid ja ligimesi, et üheskoos näha läbi poliitilisest ühiskondlikust valede võrgustikust. Mitte valida korruptsiooni korruptsiooni järgi. "When choosing the lesser of two evils, always remember, it is still an evil." - Max Lerner. Tulevik on nende jaoks, kes otsustavad elada helguses, sest vananenud süsteemi iganenud mutrid ei oma enam kohta praeguses muutuste rohkes ajastus. Üks vaimseid printsiipe on olude aktsepteerimine sellisena nagu ta on, kandes endas ilmavalgust, eluväge, et liikuda paremuse poole. Alati järgneb halvale ka hea, nõnda sellises duaalses maailmas loodusseadused töötavad. Loodus tühja kohta ei salli ning tal on meiega omad plaanid. Me kõik oleme samas hingelt üks ja nähes läbi vastand teadvuslikud sildid/kastid (must, sinine, valge, punane - kas oleme ikka hinges niivõrd erinevad?), suudame ainult läbi heasooviliku koostöö ja hoolivusega maailma mõjutada. See ei ole suvaline naiivne hipi armastuse jutt, vaid see ongi tõsiselt lahendus kui kollektiivset teadvust nakatades õige hoiakuga, saab selle üha rohkem käima ja käima nagu lumepalli/doomino efekti. ;) Koostöö põhine mudel darwinistliku loodusliku valiku asemel ühiskonnas, mitte ka kommunism. Võiksime taaselustada ENSV aegse rahva ühte hoidvuse, abistamise ja üksteise toetamise liigkasumi, konkureerimise ja lüpsmise asemel. Õpime tunnetama ühiskonnas uusi peale tulevaid inimesi ja generatsioone, kes hakkavad ohjasid üles võtma ja koostöö vaimus juhtima. Üldiselt suudab inimese olemuse viie sekundiga teha selgeks, mis temast kiirgab. Kehakeel ju ei valeta kunagi, sest seda on äärmiselt raske petta ning kontrollida.

Ainult helisevat harmooniat ! ☯


Kaval vastanduv ühiskonna meeleseisundi skeem

221 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page