top of page

Religioon kui hinge tõstja (spiritualism vs religiooni -ism)


Valisin väga julge teema, millest kirjutada. Seega minu eesmärk on täiesti neutraalsel tasandil tuua esile erinevate religioonide aspektid, mida olen aastaid tunnetanud, uurinud ja vaadelnud ühiskonnas. Ei soovi kellelegi halba, vaid tahan lihtsalt puudutada nö peitu pugenud elevanti kardina taga. :)

Toon siin välja kõik intuitiivsed tundmused, mõistuslikud kaemused ja infokillud erinevatest allikatest, mis moodustavad minu enda tõe tunnetuse. Lugejal jääb kaasa mõelda ja tunnetada minu väljendatud informatsiooni enda kogemusliku pagasi põhjal.

Kirikud kui õpetajad inimeste hinge vabaduseni?

Olen kokku puutunud erinevatest usulahkudest inimestega, kes on väga erinevad oma energia poolest. Osad on täis armastust, lahkust ja abivalmidust, kuid on ka neid, kes on religioossete dogmade tõttu pimedusse vajunud ja kuulutavad viimset kohtupäeva ning isegi neavad inimesi. Küll pole mul ühtegi negatiivset kokkupuudet olnud budistidega, sest nagu väga paljudele tundub, et budism on üks tugevaima väega religioosseid filosoofiaid, mis loob inimesele soodsa kasvupinna elamiseks ja olemiseks, siis nõnda tunnen ka mina aina rohkem. Tuletame meelde, et see õpetab tegelikult väga lihtsat vaimset printsiipi, mida küll praktikas on korralik väljakutse teostada - elu duaalsuse aspektid (hea ja halb) eksisteerivad lihtsalt neutraalsel tasandil ja neid ei tohiks võtta ühe äärmuse ega ka teisena. Lihtsalt totaalses nullis olemist* ehk tühjusliku maailma nägemist (harmooniline seis), mis aitab elu põhjust mõista, miks asjad juhtuvad nagu juhtuvad ja aitavad aduda, et meie reaalsus on üksnes kahe erineva polaarsuse (mees ja naisaspektide; valguse ja tumeduse) pöörlemise illusoorsus, sest kõik on pidevas muutumises ning miski pole jääv. Ühe eesti budismi isa Sri Rama Michael Tamme sõnul tuleb sellest ka reaalsuse tühi olemine sügavamas plaanis, sest loomisel peab miski hävinema ja hävinemisel miski uus looma ja üldsegi, kõik lõpuks kaob. Elukestev muutumine. Tulles tagasi alguse iva juurde, miks erinevad religioonid on erineva suunitlusega, mis inimesi psühholoogiliselt mõjutavad, siis tuleb uurida nende usuharude minevikku.

Missugused poliitilised võimud on nendest läbi käinud ja mis kõige tähtsam, kas algsed tõed, tarkused ja õpetused on SÄILINUD TÄNASENI? Teiseks esitaksin küsimuse, miks pole inimesed tihtipeale seesmiselt õnnelikud religioonides, mis õpetavad individuaalset sisemist, aga ka kollektiivset rahu saavutamist ja kas kellegi kõrgema jumaluse külge sõltuvuslik klammerdumine (ebatervislikus mõttes) loob enda sisemise väe ja iseseisvuse? Analüüsimise koht - kas paljud kirikud õpetavat indiviidile spirituaalselt vaba tunnetust või seovad sind energeetiliselt kellegi/millegi vastu kultust pidama ning andma energiat ära (sinna läheb su energia, kuhu suunad oma tähelepanu)? Sellega lõpetan heatahtliku sissejuhatuse. Edasi hakkan jagama kõike neutraalse vaatlejana oma kogemuste pagasi põhjal.


Spiritualism või religioosne -ism?

Religioonides esinev distsipliin, mida soodustatakse, on igatpidi kasulik kui see inimese bioloogilisi baasvajadusi toetab (toitumisest tekkinud heaolu, eneseväljendus, seksuaalsus, liikumine jne). Näiteks olen aru saanud, et kui lapse kasvatamine käib läbi keelamiste ja eituste, siis ei jõuta üheskoos väga kaugele - lapsel kasvab iha üha rohkem keelatud väärtuste osas. Nii on minu tunnetuse kohaselt ka paraku kristluses formuleeritud kümne käsuga/keeluga (ära tee seda, ära tee toda). Sõnade vägi on mõnikord võimsam kui füüsiline jõud, sest sõna loob, muudab ja mõjutab reaalsust. Ütlus "sõna paneb mägesid liikuma" võib olla iidne otsene viide kümaatika teadusharule, mis seletab mateeria struktuurilist muutust läbi sõnalise ehk helilise vibratsiooni (sellest ka tiibeti munkade vanad tarkused objektide leviteerimisest ning liigutamisest hääle ja vibratsiooni tekitavate vahendite abil). Kujutage siis ette, kuidas inimese tugev sõnaline ja emotsionaalne väljendus võib meie keha rakutasandil lausa lõhkuda (mõelge, kuidas kõrva karjumine või kogu keha raputav foon võib mõjutada närvisüsteemi). Sõnade formuleerimisel on tugev energia taga, vastavalt kas pöörata lause positiivsesse vormi või negatiivsesse. Piibli 10 käsku oleks vastupidises vormis nõnda:

austa teiste elamise tahet; ole lahke ja mõistev; tee seda, mida tahad, et sulle tehtaks; jaga teistega endal üle olevat küllust ning pea lugu teiste isiklikust varast. Kõlab kohe teise tundega, eks? Sõna vägi loob meie sees vastavat tunnet ja kujundab välispoolset reaalsust.

Paljusid moslemi naisi on kohati nukker vaadata, sest nad on väga palju oma reeglite tõttu meestest ära lõigatud. Nad peavad varjama oma identiteedi hijabi alla ja ei tohi meestele läheneda kui just pole tegu oma abikaasaga. Bussides on eraldatud tsoonid meeste ja naiste jaoks tõkkega. Naised ei pääse sellistesse kohtadesse linnas, kus mehed on. Lisaks on veel palju muid diskrimineerimisi. Näiteks peavad naised käima ujumas vaid koos riiete ja hijabiga, et mitte oma ihu paljastada. Põhimõtteliselt toimub pidev survestatus ja suuremalt jaolt kontakti ära lõikamine meessooga jätab paljudele väga sügavad traumaatilised jäljed (seksuaalsed ja läheduse vajadused meessooga), sest me oleme loodud inimkonnana koos olema, eriti kui räägime vastassugude liidust. Aktsepteerin, aga tundub eriti nukker vaadata, kuidas osad moslemid teatud pühal saavad kokku, et ülistatud kuju nimel end piitsutada seljale leina ja valu väljendamiseks. Oh seda kannatust küll. Kristluse haru gnostitsism peab materiaalset maailma ja mateeriat (kaasaarvatud keha) kurjaks, millest tuleks vabaneda ja vaimset maailma peetakse heaks ning headust ja kurjust peetakse sootuks lõputuks lahinguväljaks. Mingisuguses usulahus ei lubatud tantsida ega rõõmustada elu üle, sest rõõmu peeti segavaks faktoriks jumalusele pühendumisel. Hinduismis peab kõiki kombetalitlusi järgima, et tõusta nö jumaluse Krishna kõrvale ning olla tema vääriline (toitumise osas nt ei sobinud rohelise tee joomine ja seente söömine, sest need pidavat Krishna jaoks olema madalad gunad). Toonitan, et aktsepteerin kõiki religioone sellistena nagu nad on, sest minu jaoks nähtused eksisteerivad sellisena nagu nad lihtsalt on. Igatahes tundub, et äärmustest äärmustesse langemises eksisteerib väga udune tõe leidmise piir kui räägime, mis on humaanne aspekt õnne tundmiseks ja kust lähevad need piirid, et inimene ei peaks tundma, et ta justkui ei kõlba siia maa peale oma bioloogiliste vajaduste tõttu. Me peame aru saama kuidas enamus religioone tegelevad POOLIKUTE IGANENUD TÕDEDEGA, kus on küll omad plussid aga ka rängad miinused. Mul on jäänud meelde väga liigutav lause: "Kirikud peaksid õpetama inimestele hinge vabaduseni jõudmist läbi indiviidi intuitiivse tunnetusliku sisekaemuse ja laskma tal tunnetada, mis on õige, mis vale, mitte panema teda kasti ja ütlema, kes on jumal ja kuidas jumala olemus dikteerib inimese elu" (Ted Andrews "Sacred Sounds"). Loodan, et suudate minuga veel järge pidada läbi minu tunnetuse, sest järgmisena räägin natukene tagamaadest, miks teatud religiooni nähtused tunduvad väga ähmased.

Templirüütlid, ususõjad jumala tahte nimel, jehoova=(?)Jeesus, duaalne taevas ja põrgu, varakristlus


Mõtleme selle peale, kuidas on piibli vorm säilinud läbi sajandite. Selleks peame kaevama erinevates allikates ja tunnetama seoseid. Üht saab lugeda siit (Kaks eliiti ja rahvas). Koraani on tõlgitud vähemalt 30 erinevasse keelde, rääkimata piiblist. Kas keelebarjäär on paratamatu ja keeruliste õpetussõnade tõlkimine on tihtipeale arusaadav teises keeles? Aasta tagasi ilmus avastus inglase James Kingi piibli versiooni kohta, mis on maailmas enim loetud raamat, mille kohta jagas infot ka Anonüümsed, maailma rahva õiguste eest seisev grupeering. Sidnet Sussexi ülikoolist selle piibli versiooni käsikirja leidnud õpetlane Jeffrey Miller avastas 70 lehte raskesti loetavat teksti, millele olid lisatud juurde kommentaarid kreeka ja heebrea keeles. Tekitades ajaloolaste ja teoloogiliste ringkondade seas suurt elevust, avastati, et tekstid James Kingi versioonist on originaaliga võrreldes kõvasti muudetud. Teatud sündmusi, tähtsamaid kohti on välja jäetud ning osa teksti on täiesti välja lõigatud. Lugeda saab inglise keeles siit (An Ancient Manuscript Of The Bible Has Been Discovered). Huvitav on mõelda siis, kas kaasaegsed kristlased, kes sellisel uudsemal kujul piiblit järgivad, saavad täisväärtusliku tõe ja elufilosoofia kätte? Tundub, et juurte kompimine ja tõe otsimine läheb tagasi varakristluse aegadesse. Templirüütlid, kes otsisid püha graali müsteeriumit, sõdisid punase risti sümboli all ja kuulutamaks enda silmis jumala tahet, olid päris kavalad, sest samal ajal lõid nad endale materiaalset kindlustatust erinevate maade vallutamistega. Samaaegselt nad ihalesid vaimse ja nähtamatu maailma poole. Vabamüürlasest Cristopher Knight, kes kaevas oma vennaskonna juurtes, kirjutab oma raamatus "Teine messias", et ei välista seda fenomeni kui templirüütlid varakristlaste rullpaberid Herodese templi(Salomoni esimese templi hävimisel asendatud pühamu Jeruusalemmas) alt välja kaevasid ning said ligipääsu salateadmistele, sest rüütlite rituaalid, kombetalitused, riietus jm sümboolika olid väga kristlaslikud ja need ei erine ka niivõrd nö maailma müüri ehitajatest ehk vabamüürlastest*. Lipu värvid, tseremoniaalne valge põll, surma ja uuestisünni rituaal jne on väga sarnased kui isegi mitte samasugused.


Vabamüürluse kraadi astmed. Võibolla olidki templirüütlid ja vabamüürlased üks ja sama, aga maskeeringu all (punaristi sümboolika esindamaks vale kristlust)?

Me ei saa kindlad olla ka, kuidas oli Jeesus Kristuse tegelik lugu ja tema tegelik õpetlik suunitlus tervele maailmale, sest aina rohkem tuleb uusi väiteid koos uute allikatega. See teeb väga ettevaatlikuks. Raamatu "Teine messias" autor C. Knight leiab oma uuritu põhjal, et Jeesus oli üldsegi juutide usujuht ja nende juhataja, samuti nagu oli tema vend Jaakobus Jeruusalemma peapiiskop. Kusjuures Sri Rama Michael Tamme sõnul oli samuti Jeesus juutide usulahu juht. Uued uurimused on leidnud samas seoseid Jeesuse ja budisti nimega Issa vahel, kes hoopistükkis elas elu lõpuni rahulikult budistlikes piirkondades ja sai oma õpetused pikemalt läbi viia - artikkel (Jesus was a buddhist monk named Issa, who spent 16 years in India tibet). Aga ei saa veendunud olla, et see on nüüd uus tõde, peab uurima veel põhjalikumalt teisi allikaid samuti ja tunnetama. Mõned spekuleerivad, et Jeesus on lihtsalt üks kõrgema teadvuse energiavorme, milles elada. Seda nimetatakse kristusvõrgustikuks ehk kristusteadvuseks. Nüüd tsiteerin oma budistlikust preestrist vanavanaonu Mihkel Tamme tarkusi, kelle budistlik nimi oli Sri Rama Michael Tamm. Ta kirjeldab, kuidas maailmas on dogmad ja -ismid koos religioonidega pööratud võimalikult palju tagurpidi ning paljud jumalused ja vaimsed mõisted, ikoonid jm on moonutused ja teisendused teistest muistsetest usunditest. Juutide usundi judaismi püharaamat kabala* on juba juudi, kaldea, babüloonia, pärsia, araabia, egiptuse ja kreeka segnunenud produkt. Eks ole ka väga paljuski säilinud tänapäeva äärmuslikke paradigmasid: alternatiivmeditsiin ja lääne meditsiin, lääne teadus ja kvantfüüsika, poliitiline vasakpoolsus ja parempoolsus jne. Rääkimata erinevatest filosoofiatest. Tülli ajamise materjal on mõndade jaoks paraku ehk vastandteadvuslikkus, mis on lõputu vastandite heitlus. Ehk siis ma ei soovita laskuda dogmade äärmustesse ja võtta üht või teist universaalse tervikliku tõena. Ühte või teise -ismi kinni jäämine ja kummardamine tihtipeale piirab meie tunnetuslikku maailmataju. Kuna Mihkel Tamme kirjutised on äärmiselt keerulised ja müstilised, siis oskan neid edasi kanda ainult teda tsiteerides: "Kabala side juudi jumalatega on otsene traditsioon. Kabalistlik traditsioon hõlmab arvideelise edasiandmise tähtsümboolikat. Tetraadi (nelitähe IHVH - EL) - Jumal annavad ülemineku JHŠVH - Jehešuah´le (Jeesus), Jeesuse (meesaspekt) ja Maarja (naisaspekt) ning Miikaeli (mees-nais aspekt) jumalustamisele. Niisiis kristlikud jumalused on juudi jumala teisendused. Jeesus on Jehova variant, mis on ette antud Talmudi ja Piibli põhjal. Kabala ja Talmudi seos ning Piibli kabalistlik seong on varjatud palvuses. Kristlik kirik ei ole mõeldav ilma juudi jumala Jehovata. Jeesus esitab ikkagi esialgselt juudi usulahku, kuigi kristlik kogudus on omistanud Jeesusele jumalustamist. ~Šokeerivam osa~ Mustmaagia poliitiline rakendamine põhineb Jehova negatiivsele aspektile, põhiliselt saatana missale või kuradikultusele. Vabamüürlaste maailmapoliitika rakendab Jehova hävitustavasid mustmaagia abil. Jehova hävitab väliseid vaenlasi ja sisemisi takistusi. Jehovale omistatud atribuudid pärinevad juudi rahvausundist ja laenudest mujal. Igal juhul on kabala mõjustanud kristlust, muhameedluse ja marksismi tagasimõjude tõttu."


Kui tegin tutvust Jehoova piibliga, siis sain kohe aru, et Jeesust on kujutatud Jehoovana, kes on hea ja helde, kuid vahest kui vihastab siis võib purustada ja hävitada, see ei tundunud väga loogiline ja õige juba algusest peale minu jaoks. Kui uurida judaismi, siis on seal selgesõnaliselt ära toodud, et Yahveh (IHVH) on hävitusjumal Jehoova. Hing ei lase vaiki jääda. Mu sõber rääkis oma muljeid Jeesusest, kes oma ülestõusnud valgustatusega oli juutide suunaja juba üksnes sp, et nad olid vajunud oma religiooni kabalistlikesse raamidesse, kus jahvistidele hakkas ikkagi pähe maailma valitsemise janu ja isepäine enda ülevamaks pidamine teistest rahvustest. Jeesus näitas, et tingimusteta armastuse poole pürgimisega, vastutuse võtmisega ja andestamise väe läbi on võimalik palju rohkemat, vägevamat ja ilusamat maailma luua koostöös teistega. Jah, paraku on kristlus kaaperdatud võimu nimel ja ei tundu olevat enam see, mis võis varakristlus omas õpetuslikus valguses olla. 2013. aastal tuli välja üllatav uudis Jaani kiriku pea Jaan Tammsalu vabamüürlaste, maailma valitsevasse organisatsiooni, kuulumise kohta tänu tema enda tunnistusele. Eesti meedia ärimees ja Eesti Ekspressi meediakontserni asutaja Hans H. Luik väitis tol ajal juba, et Tallinna kirikuvõim on allutatud vabamüürlastele, kelledeks on siis Jaan ja eks liikmest Urmas Viilma. Lugeda saab kirikliku skandaalse arutelu kohta vabamüürluse teemal ja Jaan Tammsalu muljetest siit (vaimulike kuulumine vabamüürlaste hulka tekitab hulga küsimusi). Kristlikust duaalsuse ideoloogiast veel rääkides mäletan raamatu "Astraalmaailm" autori William Walker Atkinsoni (kes ise oli okultne müstik) kirjeldust taevast ja põrgust kui erinevatest dimensionaalsetest tasanditest. Kuid mitte sellisel kujul, et kõik inimesed lähevad kas taevasse või põrgusse vaid, et need pidavat eksisteerima eraldiseisvate astraalvormidena*, mis on tekkinud religioossete inimeste kujutlusviljana. William kui esoteerik peab taeva ja põrgu eksistentsi olemasolu võimalikuks tänu inimeste väljamõeldud metafüüsilisele kujutlusmaailma tasandile ja neid on siis võimalik külastada kehavälise kogemuse ehk astraalrännaku* läbi.

Kursus imetegudes

Tänan, et olete siiamaani vastu pidanud ning minu muljetused ära kuulanud. Räägiksin lühidalt ühest väga paksust pühalikust raamatust just sama nimega nagu on selle lõigu pealkiri. See on küll kristlikus vormis kirjutatud, aga tundub minu uurimuse järgi mäjutamata kristlikest poliitilistest kallutustest / moonutustest ning samuti tundub see olevat head tunnet tekitava filosoofia kogum, aitamaks jõuda oma ego vooruste ja pahede äratundmiseni. Vahva on ka see, et raamatu lõpus on sadu vaimseid harjutusi igapäevaeluks, mis aitavad oma emotsioonidega ja arusaamadega jõuda suure selguseni. Lugesin, et raamat on just suunatud pettunud kristlastele, kes kaasaegse piibliga rahul ei ole. Peale raamatu väljaandmist 1970. aastal sai see vägagi populaarseks ja müüs 1,5 miljonit eksemplari. Tean, et üks terapeut ja joogaõpetaja kasutab seda tundides oma õpetuste alusena. Lisaks olen lugenud, et raamat on aidanud ka väga paljusid mitte-usklikke inimesi ning aidanud paljudel aduda elamise tõde palju paremini. Ise uurin ka päev päeva haaval seda uudishimuga.


Põhilisemad erinevused tõekspidamistes võrreldes kaasaegse kristlusega:

  • Kristluse järgi lõi Jumal maailma. "Kursuse" järgi lõi maailma ego illusoorse "languse" illusoorse tagajärjena.

  • Kristluse järgi on Jeesus ainulaadne, ainus sündinud Jumala Poeg. "Kursus" kasutab mõistet "Jumala Poeg" viitamaks kõigile loodud olenditele.

  • Kristlus kujutab kahte üksteisega võitlevat jõudu: headust ja kurjust. "Kursuse" järgi on olemas ainult Jumal, kellel pole ühtegi tegelikku vastast; ainus näilik vastane, ego, on illusioon ilma tegeliku väeta. (Minu kommentaar: kusjuures Islam kujutab ka kõrgemat loovat intellekti kui ainukest allikat, kust terve maailm on pihta hakanud ning saatanat peetakse pigem rohkem kurjuse iseloomustuseks, mis on alguse saanud inimeste ego tõttu).

  • Kristlus kujutab põrgut tegeliku kohana, kus uskmatud igavesi piinu kannatavad. "Kursus" peab põrguks praegust meeleseisundit ning väidab, et kõik mäletavad lõpuks Jumalat ning naasevad Tema juurde, sest keegi polevatki muidu Jumala juurest lahkunud, kui üksnes oma ettekujutuses.

  • Kristluse järgi võttis Jeesus ristil surres enda peale karistuse inimkonna pattude eest. "Kursus" väidab otsesõnu, et see polevat tõsi ning kirjeldab lunastust mitte kui patust vabastamist, vaid vea, et Jumalast lahusolek on tegelik, parandamist.

  • Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Kursus_imetegudes

Lõppsõna

Tuletan meelde, et ma ei kuuluta, mis on ainuõige tõde, vaid väljendan enda maailmatunnetust religiooni, pühalikkuse ja vaimsuse teemal. Nagu arvavad paljud, siis arvan ka mina, et kirikute eesmärk peaks olema inimesi õpetada jõudma oma spirituaalse seesmise tunnetusliku tõeni täiesti individuaalselt. Keegi ei saa sulle öelda 100%, mis on täielik tõde, sest seda saab ainult ise ära tunda. Kui elu tundub patustamisena ja pattudest lunastuse saamine käib läbi kristlike kannatuste, mida on maalitud suurkuju Jeesuse moodi risti löömisena, siis pole sellisel reaalsusel kahjuks kohta minu tõe tunnetuses. Enda vigu ei tohiks vaadelda ennast maha suruvalt ja alavääristavalt, vaid vead võiksid õpetada meid olema inimlikum, võtma vastutust ja küsima andestust nendelt, kellele on võib-olla liiga tehtud. Enesepiitsutamine ja igasugune sadism on minu arvates eksitavate vaimurite demagoogia, et nad saaksid nõrgemate üle valitseda ja neid seeläbi panna end halvasti tundma. Enda väe kaotamine tähendab kontrolli elu üle kaotamist. Proovida läbi erinevate inimeste tõlgenduste, nägemuste ja arvamuste seletada jumala või kõrgema jõu olemust tundub vägagi keeruline kui mitte võimatu. Arvan, et sellega pole enamus religioone kahjuks hakkama saanud. Pealegi nagu öeldakse on nö jumala ja inimese vaheline suhe nende omavaheline privaatne asi.

Kui kedagi huvitab, siis ma ei ole ametlikult seotud ühegi religiooniga ja olen saanud enda jaoks kõige toetavamaid mõtteteri ja filosoofiat budismist, oma vanavanaonu õpetustest, Jeesuse kui tingimusteta armastuse kehastuse olemusest, "Kursus imetegudes" raamatust, vaimuritest, kes tunduvad -ismidest vabad ja neis mitte kinni olema ja paljudest muudest kohtadest. Soovin kõigile siinsetele lugejatele ja teistele maailmas eksisteerivatele inimestele kerget liugu ja kõrget teadlikkust, sest seda läheb vaja vaimsel teel kõndimisel. Kordamine on tarkuseema, julgustan kõiki looma ühendust oma aju ja südame vahel, mis on kaks informatsioonikeskust, mis tekitavad tervikliku maailmataju ning julgustan käima oma südame jälgedes, mida toetab ratsionaalne mõistus. Meditatsioon, rahuseisundisse minemine, lõõgastumine, muusikarännakud, looduses viibimine ja looming ning kõik seesugune aitab südame lainele häälestuda ja sünkroniseeruda ajuga. Nii ootab teid potentsiaalne lõputu looming ja sisemiste tarkuste ning esiisade kollektiivse teadvuse ja ühenduse vägi. Aitäh, et mind kuulasite ja loodan, et suutsin midagi uut pakkuda.


Ei ole elus head ega halba vaid asjad juhtuvad ilma juhusliku põhjusega, lastes lõpuks lükata kõigel end kõige harmoonilisemasse vormi. See on selle planeedi kõige naturaalsem looduse stiihiate seaduspärasus. ☯

"Inimkonna huvides peame võimurite võitlust vähendama, maailma valitsuse agressorit vaimujõuga paralüüsima. Eelkõige tuleb tarkust toetada jõu vastu võitlemises. Kõigi rahvaste vaimurid ühinegem võimurite vastu! See on tarkuse taassünd." - Sri Rama Michael Tamm

Impulssi! ☯☯☯


Mihkel Tamm (keskel) null-energia meditatsioon

pildi autor Vladimir Wiedemann

Kui teile meeldis minu artikkel ja sooviksite kursis olla järgmiste postitustega/tegemistega/üritustega (kontserdid, heliteraapia, loengud vms), mis ma korraldan või milles võtan osa, siis võite lehe kõige all pool olevasse e-maili kasti oma e-posti kirjutada, et saada läbi selle teavitusi :)

Mõistete seletused

Kabala - 1961. a võõrsõnade Leksikonist leiame: kabala, ebausuga läbipõimunud juudi usulis-müstiline õpetus, tugineb "Vana testamendi" tõlgendamisele.

vabamüürlus - ülemaailmne elitaarne organisatsioon, kus võimu positsioonil olijad, ametkondade tipptegijad, filosoofid, vaimulikud, müstikud jt on kokku saanud arutamaks maailma juhtimise plaane ning pürgivad kõrgema tarkuse poole. Nende motoks on "vabadus, võrdsus, vendlus" oma vendade vahel.

null olemine, null-filosoofia - tähendab lahti haakimist igasugustest dogmadest, kellegi kummardamisest, obsessiivsetest seisukohtadest ja hoiakutest ning valimata pooli, et olla täielikus neutraalses seisundis (0-seisund), kus pole ei head ega halba. Ei vastandu kellegile ega lahterda ennast kastidesse.

astraalkogemus - müstika õpetuste järgi tähendab see kehavälist kogemust, kus eeterlik keha (hõre kummituslik kogum) väljub materiaalsest kehast ning rännatakse hõljudes kuhu tahes maailma/universumi punkti. Temaatika, millest näiteks tiibeti budistid harrastavad rääkida ja väljendada astraalis liikumise kogemusi.

Kasutatud kirjandus

Sri Rama Michael Tamm, raamat "Kabala", kodutrükk 2001

333 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page