top of page

Ühiskonna varjukülg - hakakem elama

Updated: Aug 3, 2020


Mis -ismis me praegusel ajastul elame kui mitte kapitalismis?

Hoiatan, et see postitus oli mul kirjutatud üleerutunud seisundis aastal 2017 aga usun, et siin on miskit kasulikku. Niisiis, vaadake minu murekulmusid! Hr Ühiskonna Murekulm.


Minu blogis elav virtuaalne olevus nimega härra Ühiskonna Murekulm tunneb tõsist muret, mis meie kapitalistlikus ühiskonnas toimub. No vaadake tema murekortse! Kas need pole juba piisavalt kortsus? Kas pole termin inimkapital väga ebahuumanne ja veider? Inimene + kapital vormiks justkui inimesest väärtuseta rahapaberi, kes on lihtsalt tööressurss ja mitte midagi enamat. Öeldakse, et investeerige haridusse ja inimkapitali, sest see toetab sotsiaalset siduvust. Investeerimine ja panustamine on sõnad, mis on väga kahtlase alatooniga. Investeerimine seostub aktsiate ja investeerimismaailma keerutamisega ning panustamine hasartmänglusega, nende mõlema tunnuseks on riskimine. Riskid oma varaga, riskid oma eluga, riskid kõigega. Ühesõnaga see muudkui investeerimine, mille eesmärk on kasum millegi või kellegi arvelt, tundub väga kummaline teema. Demonstreerin läbi tabeli, mis üldse ühiskonnas toimub.


Süsteemi skeem (vajuta peale, et näha suuremalt)

EDUKUS JA PEREKOND

Ma arvan, et aeg oleks ärgata sellisest süsteemist ja otsida paremaid lahendusi, mis meie endaga resoneeruks. Kevad on juba suurepärane tugi, et viia läbi põnevaid muutusi oma elus ja läbida suurt hingepuhastust, mis annab uut elujõudu. Kas pole tuttav rutiin käia esmaspäevast reedeni tööl nagu oravarattas, unustades tihtipeale ära oma identiteedi, pürgimused ja kire, tihtipeale ka sotsiaalsuse lähedastega? Iga puudujääk meie elus mõjutab vaimsust, mille hulka kuulub emotsionaalne tasakaal, mis määrab meie energiataseme. See vana uskumus, et käia kusagil tööl lihtsalt raha teenimas, ei pea olema enam domineeriv. Mõelgem oma elupürgimuste peale, see tooks inimkonnale palju rohkem kasu kui kiretult roiskuda ebameeldivas töökohas. Isegi kui tööturg ei soosi karjääri alguses sulle meeldiva töö alustamist, siis on hea investeerida iga võimalik vaba hetk ebameeldiva töö kõrvalt oma soovitud suuna poole liikumisele, mitte teleka vaatamisele. Näe, kasutasin ka sõna "investeerimine", hehe. Tihtipeale räägitakse edukusest kui põhilisest elumotost. See paneb inimesi võrdlema üksteise jõukust ja teineteist ning alavääristab neid kui väljendatakse uskumust, et "mitte edukas" olemine on häbiasi ja lausa piinlik! 2016. a 13. novembril Tondiraba jäähallis sai kuuldud maailmas tähelepanu äratava publitsisti David Icke mõtteid edukuse kohta: sellest, kuidas inimene keskendub edukusele nii palju, et see kujuneb lausa obsessiooniks ja programmiks, kummardamaks raha. Kaob ära fookus muudelt tähtsamatelt eluväärtustelt .

"A friend at school was always being laughed at because his father emptied dustbins for a living. But those who laughed worshipped famous footballers. This is an example of our topsy-turvy view of 'success.' Who would we miss most if they did not work for a month, the footballer or the garbage collector?" - David Icke

Vaadakem siis perekondi, kus vanemad on kogu aeg tööl ja pole aega kasvatada lapsi, kes kujundavad meie tulevikku. Laeval öelnud kord üks mees nende kohta, kes töötavad laeval pikemat aega, et kui tööd leidub, siis on hea, aga kui tööd on palju, siis hea raha aga lõhutud perekonnad. Selle aforismi võiks lausa ajalukku jäädvustada. Kui pöörata pilk teatud kultuuri poole, kus kasvatatakse lapsi hästi, siis jääb silma juudi kultuur. Juudist isa teab kui tähtis on olla lapse kõrval iga arengutsükli juures ja on alati toeks kui lapsel on mingisugune segadus või elu uudistav küsimus. Nii kasvab ka täisväärtuslikult funktsioneeriv perekond.


SÜSTEEMI SKEEM

Standardne skeem ühiskonnast näeks välja nii, et rabad ennast seaks ning aega pole nii palju kui vaja oma identiteedi edendamiseks ja oma minaga kooskõlas oleva elu mõtte leidmiseks. THE TRUE REASON BEHIND THE 40-HOUR WORK WEEK & WHY WE ARE ECONOMIC SLAVES artiklit tasub täiesti lugeda ning selle üle mõtiskleda. Liigne rabamine tekitab stressi ja tervisehädasid, aga tööpuudus toob kaasa samu probleeme, sest majanduslikult peab ju ellu jääma. Päris raske olukord. Enda jaoks vale suunitlusega töökohal kaob motivatsioon ära, kaldutakse apaatsusele ning tänu laiskusele ei taheta üldse midagi teha. Ja pange tähele, et iga kord minnes tööle, kuhu üldse ei tõmba, hakkavad ängistus ja sisemine rahutus möllama. Keha annab märku, et midagi on elus valesti ja vallandab stressi kui häiresignaali. Kriitilises seisundis tervisega pöördutakse arstide ja psühholoogide poole, kes kiire meditsiinipoliitika tõttu vaatavad pinnapealselt inimese sümptomeid, panevad oma nägemusekohase diagnoosi ilma haiguse tuuma süvenemata ning kirjutavad ravimi. See on omane tänapäevasele kiirele elutempole. Kuhu kaob see kiire aeg? Kas meeletu ajakadu on meile teadlikult tekitatud, et meil seda justkui poleks? Kellel on soovi lugeda saates "Suud puhtaks" toimuvat, kus diskuteeritakse tava- ja alternatiivse meditsiini erinevuste ja eripärade üle, siis saab seda teha SIIT.


MASSILINE TARBIMINE

Tarbimisühiskond paneb teenima mammona jumalat*. Asju kuhjub kodudesse ilmselgelt palju. Kui palju veel võib inimene praeguses maailmas ära teha, et nautida rikkusi looduse arvelt? Väga huvitavalt koostatud kunstipärane VIDEO. Paraku on tarbekauba kvaliteedi madalana hoidmine paljude ettevõtete teadlik tegevus, et toode kiiresti ära kuluks ja inimene saaks muudkui osta ja osta veel asju. Rõivatööstuses on näiteks spetsiaalsd arvutid, mis opereerivad läbi logaritmide, et esemete kvaliteet ei ületaks keskmisest madalamat vastupidavuse taset, mis suure tõenäosusega väga pikalt kasutuskõlblikuna ei kesta. Niisiis kuhjub asju kodudesse üha rohkem, mis seal olles juba väsitab psühholoogiliselt. Artikkel, kuidas üks eesti keskmine pere säästis 4500 eurot kokkuhoidliku tarbimise ja kulutamisega. Mõelge sügavalt järgi enne millegi ostmist, kas teil ikka on antud toodet või teenust TÕESTI vaja. Lisaks rahalisele kokkuhoiule saab hoida kokku ka massilise asjade tarbimise vähendamisega. Kas pole nii, et kui tuba on värske, puhas ja asjadest tühjem, siis on kergem olla? Ruumilahendus: Ka feng shui, ruumi energeetiline õpetus, pole juhuslikult välja mõeldud :). Selle tarkused, kuidas ruumi atmosfääri hoida mõnusana, ei jookse mööda külgi maha. Tahtes vältida võimalikult palju tarbimisühiskonna maniakaalsust uurin mina erinevatest allikatest, kust kõige vastupidavamaid tarbeesemeid saada. Leidub igasugust tehnikat ja muid asju võrdlevaid veebilehti, kust leiab ka soodsama hinna juures kvaliteeti, sest meie kapitalistlikul ajastul on hinnasuhted seinast seina segi paisatud. Näiteks leidub hiina internetipoode, kus müüakse väga palju sellist kaupa oma algupärase hinnaga, mida meie tavapoodideski leidub. Võib siis arvata, et meie poodides on omakasumlik hind mitmekordselt kõrgendatud. Muidugi leidub hiina poodides palju jura aga see on ainutlt üks külg. Näiteks paljud head  USA firma kitarrid on tehtud hiinas. Peidetakse ära silt "Made in China" ning asendatakse sildiga "Made in USA". Sellised  Interneti hiina poed on näiteks aliexpress.com ja alibaba.com, kust võib nii head kui ka vähem kvaliteetsemat kraami saada. Ma arvan, et toidutööstusest ei hakka seekord rääkimagi. Selle kohta leidub ka meie riiki puudutavaid artikleid, mis räägivad, missugune tohuvabohu seal aset leiab. Aga jutu iva koondub ikkagi pragmaatilise mõtte poole, et kõik, mida saab odavalt toota ja pidada, teenib ropult hästi kasumit.


TEGUTSEMINE JA MEIE ÕIGUSED

Ollakse harjunud tegema sunniviisilielt asju, mida "peaks" tegema sõltumata enesetundest, energiatasemest, vaimsest seisundist, ilmastikuoludest (nt õhu rõhkkond). Kes kaua kannatab, see kaua elab?

Vanarahva uskumuste järgi mõjub kahanev ja kasvav kuu inimese olemisele eri moodi. Kui vaadata, kuidas loodus toimib erinevatel aastaaegadel, siis kas võiksid inimesed oma parema heaolu nimel samamoodi tegutseda nagu Emake Maa? Kas elu looduses võib teada seda, mida meie kui inimesed tihtipeale ignoreerime? Talvisel pimedal ajal loodus magab ja kogub energiat ning alles kevadel ärkab ja lööb õitsema. Ühiskonna süsteem on harjunud eelmainitust kõrvale vaatama, sest aeg on küllap raha ja töö vajab tegemist, jah? Mõelgem hoolikalt selle üle järele. Tervis < raha? Iga inimene loob vastavad uskumused, mis teda teenivad ja kui ei teeni ning enda sees möllab tormiline rahutus, kas siis oleks mõistlik võtta kasutusele teistsugused meetmed? Midagi ei pea tegema kui enesetunne ei soovi. Midagi ei pea tegema kui keegi pealesundivalt ütleb, kuidas peaks tema hinnangul toimima. Nii humoorikalt kui see ka ei kõlaks, öeldakse, et ainukene asi, mida inimene peab siin elus tegema on suremine. Hingel on vaba tahe, me ei sündinud inimestena piits taga tegelikult. Eelnevalt mainitud mõtete kohta võib küsida, et ah, mis nende teadmistega peale hakata kui meie oleme üksnes valitsust mitte juhtiv rahvas, kes on sunnitud hallile töörutiinile alluma? Ärgem unustagem, et maailmavalitsust juhib väike grupp inimesi aga maailmas elab statistika põhjal üle 7 miljardi inimese! Tuleb vaadata üle oma harjumused, kuidas on süsteemi teenitud ja toidetud nii, et see pole aja jooksul kuigi palju muutunud. Minnakse erinevate erakondade populismi ohvriks ja valitakse ebakompetentseid poliitikuid, allutakse ühiskonna poolt ette seatud normidele, mis pole meie südametundega tihtipeale kooskõlas ning teenitakse kapitalistlikku mõtteviisi, arvates, et individualism ja oma asja ajamine, läbi konkurentsi, vabas turumajanduses liidab inimesi siin maailmas kokku. Muudad mõtteid, muudad maailma.


TÄHENDUS SÕNA "KAPITAL" TAGA

Sõna kapital tähendab eraomandit, andes näiliselt meile vabaduse omada maa-ala, ettevõtet, metsa jm vara, mis mõnes mõttes kuulub kõik valitsusele. Seda on mõnel raske hoomata. Valitsus maksustab kõike, võtab jõuga vahetevahel territooriumi, mida ta soovib. Olgu headeks näideteks näiteks Rail Balticu ideoloogia, mille tõttu paljud jääksid ilma kodudeta, ka kaudne survestamine maaelult linnaelule, hoides põllumajandustoetusi nigelana (loe siit) ning elamispinna omandireform, mis Mart Laari ajal kehtinud riigikorra raames jõustus, pekstes inimesi oma soovi kohaselt nende endi elamispinnalt välja, juhul kui kortermaja omanik oli surnud ning siis mingisugune sugulane, kel ei olnud vähimatki pistmist tolle pinnaga, võis selle üle võtta. "Eesti üürnike Liidu üheks eesmärgiks on omandireformi käigus oma kodu kaotanud eesti inimeste isikliku traagika jäädvustamine trükisõnas tulevastele põlvedele. Soov on, et juriidiliselt vildaka omandireformi elluviijad vabandaksid sundüürnike ees ning riigi juhtkond leiaks võimalusi kompensatsiooniks sundüürnikele", kirjutab raamat "Kodu ja õiglus".

Ameerika pärimuslik sõnaraamat Indo-Euroopa juurtest ,leidub viide seosele sõnade kapitalism ja kaput vahel. Viimane tähendab pead, surma, hävingut ja katki minemist. Peast rääkides, kaput seostub Vana-Rooma legendiga, kus leiti Jupiteri templi juures Kapitooliumi mäkke kaevatud kraavist mehe pealuu(Kapitoolium oli tähtsaim Rooma seitsmest künkast, see oli pühendatud Saturni jumalale, mis seostub musta kuubi kultusliku okultismiga). Lähimal ajal toimunud väljakaevamistel avastati Kapitooliumi mäel Jupiteri templi alla mattunud surnuaed, ehk siis linna poliitiliselt ja religioosselt tähtis keskus oli ehitatud pealuude otsa. Mõistet pealinn (inglise keeles "capital") saab vaadata kui ühendust sõnadest pea+linn. Kapitoolium* on seotud mõistega kapital, mis omakorda seostub iidsetest aegadest pärineva sõnaga kaput. Pealuu seostub surma kultusega ja algupäraselt piraatidega. Infoallikad on lisatud artikli lõppu. Igaüks võib teha omad järeldused. Võib uurida ka kapitalismi varjukülgi siit.

"The inherent vice* of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue* of socialism is the equal sharing of miseries." - Winston Churchill


Interpretatsioon Rooma legendist

KONKURENTS VÕI KOOSTÖÖ

Rääkides konkurentsist on paraku levinud põhimõte, et alati leidub vastandumist ja vastandumine tähendab vastuseisu, mis ei saa inimesi omavahel ühendada. Tekivad ainult konkreetsete valdkondade grupid ehk leerid, kes hoiavad omavahel kokku, kuid ka nende alateadlik programm on konkureerimine. Lastele õpetatakse tihtipeale nooruses, et maailmas tuleb olla parim kõiges ja seda saab saavutada läbi võistlemise, mis on kindel viis, kuidas maailma inimeste vastandumiseks ette valmistada.

Miks on vaja inimestel sulanduda ühte ja hoida kokku? Selleks, et parema materiaalse ja heaolu arengu manifesteerimiseks maailmas teha koostööd. Kui hea ja mõnus oleks teha tööd kollektiiviga, kus kõik sulanduvad ühte ja teevad ühise eesmärgi nimel koostööd. On väga tähtis oma töö tulemustele ja enda heaolule sobiv keskkond ja sobivad inimesed. Kogu süsteem toimib hirmu põhimõttel (ei ole ka termin hirmuvalitsus ilma asjata loodud). See ongi põhjuseks miks ei julgeta türanliku süsteemi kontrolli alt ära tulla, sest üks peamisi põhjuseid on näiteks see, et kardetakse oma põhitööst, mis leiba lauale toob, ilma jääda ja see töö ei pruugi isiklikul tasandil üldse meeldidagi. Tehakse ka sellist tööd, mis teeb ühiskonnale ja keskkonnale rohkem kahju kui kasu. Praegu käivad meeletud protestid eesti metsa massiliste lageraiete vastu, aga metsafirmad teenivad omaksete jaoks head raha. Mis toimub riigi juhtimises? Tartu teadlased: keskkonnaministeerium varjab mittesäästlikku metsaraiet.

Arstid kirjutavad kergekäelisemalt kui loomulik oleks kolossaalselt inimkeha mürgitavaid antibiootikume ja antidepressante välja. Meditsiiniprofessor John Ioannidis, kes on arstide kommuunis väga tunnustatud, väidab oma uuringutega, et 90% meditsiinilistest uuringutest on vigased ja ligikaudu 200 tuhat Ameeriklast aastas kannatab tervist sandistava kõrvalmõju all, mis on tingitud medikamentide pidevast tarbimisest. Suur hulk inimesi kannatab vale diagnoosi all. Arstid õpiksid ümber väikese tõenäosusega terviklikuma tervise suunitluse nimel, sest nad on tavameditsiini õppinud pea aastakümne. Kui revolutsioon nõuab muutusi, mis teeniks ka rohkem meie enda huve ja eluväärtusi, nii tööalaselt kui muudes valdkondades, siis on see inimestele tihtipeale nii uskumatu, ebamugav, utoopiline ja muinasjutuline, sest vana süsteem on rohkem kui üle sajandi kestnud. See ongi ettekääne, mille tõttu lüüakse käega. Nii kaua kui jäädakse süsteemi teenivatesse uskumustesse kinni, ei saa drastilist muutust teha, sest nii uskumatu kui see ka ei oleks, on rahval siiski kollektiivselt tohutu võim. Rahvas on see, kes toidab, hoiab üleval ja teenindab vana süsteemi. Rahvas suudab liigutada mägesid. Inimesed mõtisklevad, et miks nad tihtipeale õnnelikud ei ole ja piisavalt elujõudu ei oma, sest rõõm on kadunud just ühiskonna normide järgimise tõttu. Kas on siis selline rabelev ja sandistav elustiil viis, kuidas elada pensionieani välja nagu rügav elutu nähtus?


LAHENDUS - MIS ANNAB INIMESELE VÄE TAGASI JA VEEL JUURDEGI

Hea on endas järjepidevust treenida tegutsemiste suhtes, mis sinuga resoneeruvad ja annavad sulle energiat juurde. Mida rohkem järjepidevust treenida, seda rohkem see kinnistub. Siis on meil olla väga lihtne, sest alateadvus on ta omaks võtnud. Tähtis on linnaärevuses leida balanss oma mõistuses oleva massiivse infomüra keskel, sest seal elav rahutu taldrikutega pärdik kipub kõva lärmi tegema. Proovige mediteerida kui sobib ja vaadake, kas Teie pea muutub sundmõtetest selgemaks. Ei saa ju tantsutrennis samme selgeks kui ei ole kontsentratsiooni, sest kompulsiivsed mõtted tööst ja sealsetest kohustustest võtavad võimust. Tänapäeval on populaarseks saanud keha ja mõistust tasakaalustavad jooga-, hingamis- ja võimlemispraktikad, meditatsioon, heliteraapilised grupiseansid ning muud erinevad omapärased teraapiavormid (saunateraapia, spa-kuurid, paastulaagrid, kunstiteraapia, naeruteraapia, värviteraapia jne). Igale ühele oma valdkond, kasvõi sportimine nagu näiteks jooksmine.


Laiskus on tänapäeval väga sage nähtus, sest inimesed teevad palju selliseid asju, mis on neile vastumeelsed. Püsiv laiskus on tõesti juba haigus ja näitab inspireerimatust. Selline seisak võib tähendada kehas märguannet oma tegemistega valel teel olemisest. Õige tee tunneb ära südame intuitiivse keskuse abil, mis püüab ümbritsevast keskkonnast informatsiooni ja annab märku meie hingesoovidest. Kas oled liiga kaua olnud töölaua, arvuti või teleka taga või mõne muu peedistava tegevuse sees? On hea minna tegelema millegagi, mis vabastab sind, näiteks mõne hobiga. Niisiis on hea kuulata keha ja tema järgi tegutseda, kuid ärgem ajagem sassi kroonilist laiskust kohustustega, mis meile tihtipeale ei meeldi. Ei tasu neid ajada sassi tegevustega, mida on näiteks vaja teha ellujäämiseks. Süsteem hakkab muutuma kui inimesed on kollektiivselt võtnud endale otsuse tulla välja senisest muserdavast riigikorrast ja hoida kokku, hakates lõpuks rohkem koostööd tegema ja üksteisest hoolima. On ju ühtsus meile siiski tähtis ja omane :). Kollektiivse teadvuse vastu ei saa mitte ükski hallis pintsakus lipsuga autoriteetsem inimene. Valmistasime Holistika Instituudis tabeli tegevustest, mis annavad väge juurde ja mis võtavad meilt energiat ära. Tehes ka endale analoogse tabeli, jõuad endas paremale selgusele ning näed suunda ja kutsumust, mille poole sooviksid pürgida. Selle järgi süda vaid lustib! Ahou!



KOKKUVÕTVAD TÄHELEPANEKUD (et teha muutusi nii enda kui ka maailma jaoks, ehk kui muudad oma mõtteid, muudad maailma):

  1. Kui liiga palju rügad, rügad terve elu maha ja rügad end oma perest, sõpradest ja lähedastest kaugemale.

  2. Traditsioonilises toidupoes leiduvast söögist enamus on vähese toiteväärtusega ning keha jaoks toksiline või happeline. See hoiab inimest lodevana ja passiivsena, imedes välja viimsegi elujõu ja kire. Kogu saastunud ja kuumtöödeldud toit, millest iga pisemgi mürk avaldab mõju närvisüsteemile ning soodustab psüühika- ja ärevushäireid. Näiteks margariin, pärm ja teised sarnase mõjuga toiduained ummistavad aju ning teevad nõdrameelseks. Hea oleks järgida toodete koostisosi ja võimalikult tervislike toiduainete järgi valida. Ideaalne oleks muidugist mahe toit aga see tihtipeale pöördub juba talunike ühenduste poole.

  3. Hea on luua oma alateadvusesse järjepidevuse programm ja seda kinnistada, et pühenduda oma ambitsioonidele.

  4. Iga kord kui minna ebameeldivale tööle, jääb muudkui kummitama äng, mis tekitab kibestumist. See on märk oma elu ja potentsiaaliga vales rööpas olemisest.

  5. Inimkapital on loodud selleks, et keskenduda raha ringluse keerutamisele teenindamaks süsteemi.

  6. Kõigil on kiire, aega pole? Ainult sina oled oma elu planeerimise juht. Pole mitte ajast puudu vaid on halvasti planeeritud ja korraldatud elu.

  7. Kui tööturg ei soosi karjääri alguses alustamist tööga, mis sulle meeldib, siis on hea investeerida iga võimalik vaba hetk ebameeldiva töö kõrvalt oma soovitud suuna poole liikumisele, mitte teleka vaatamisele.

  8. Tähtis on leida tasakaal töö, puhkamise ja hobide vahel ning ka lähedaste.

  9. Selleks, et rahvast mitteteenivad poliitilised struktuurid muutuksid, tuleb olla julge sõnaga ning vahetada kiiret ja tõhusat informatsiooni inimeste vahel, et üheskoos närida läbi manipuleerivast ühiskonna võrgustikust ja ärgata.

Tasakaalu ja impulssi! ☯




SÕNASELETUSED

  • mammona jumal* - raha jumal

  • kapitoolium - USA Kongressi hoone, Rooma küngas

  • inherent - kaasa sündinud

  • vice - pahe

  • virtue- voorus

VIITED

212 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page