top of page

Helidega tervendamise müstika

Updated: Dec 27, 2020



Minu varasemad arusaamad muusikast

Olles mänginud kitarri üle 10 aasta, esinenud paljudel erinevatel lavadel, kirjutanud omaloomingut ning laulnud professionaalses Mustamäe Hellase kammerkooris ei olnud ma seni mõtestanud muusikat sügavamalt, mida rohkemat ta tähendab ja kuidas ta inimteadvusele mõjub. Mina kasvasin üles rokk-muusikaga, millega oli lihtsalt lahe teha kitarri abil kärtsu ja mürtsu. Ilmselt selline poisikeste värk. Muusikud räägivad ikka, et kui mingisugune tuju (kas kurb, rõõmus vms) tuleb, siis valavad nad selle muusikamängimisse kui ühte eneseväljendamise viisi. Loomingu kõrghetk saabub tihtipeale aegadel, mil eluga sügavale auku joostakse. Seda on nentinud näiteks endine superstaar Freddy Mercury. Ilmselt oli minu muusika loomine samasuguse taotlusega, aga alateadlikult, ilma teadvustamata. Komponeeritud lugudele tagasi vaadates ja neid uuesti kuulates annavad nad mulle edasi kindla sõnumi ja emotsiooni, mis sümboliseerib tol ajal läbielatud kogemusi. Tekib nostalgia. Valminud lugudest on saanud justkui mineviku-emotsioonide ja -informatsiooni raamatukogu, mis jutustab midagi. Tekib küsimus, et miks üldse midagi sellist tehakse ja mida see annab? Artist saab paremini kontakti oma emotsiooniga kui väljendab seda läbi musitseerimise. On teada tarkus, et sees hoitud ja allasurutud tunded hakkavad keha piinama ja ängistama. Muusikas on miskit salapärast, mis inimesi ühendab. Lisaks lugude harmooniale läheb hinge ka laulusõnade sõnum. See teavitab millestki ja tahab maailmale midagi väljendada. Need, keda lood kõnetavad, tunnevad sellega ühendust ja nii moodustuvad mõne konkreetse muusika austajad. Tekivad fännid, kes omakorda üksteisega ühenduvad ja sotsialiseeruvad.

Kaevame süvitsi muusika juurteni

Eelnev jutt rääkis sellest, mida olin seni teadnud ja millega on kursis ka enamus teisi inimesi. Mõni aeg tagasi hakkasin kokku puutuma terminiga heliteraapia. Kõigepealt kuulsin, et tuttav on huvitatud heliteraapiast ja soovis seda õppima minna. Siis kohtusin ühe heliterapeudist musikaalse inimesega, kellest sai hea sõber. Kohtumine temaga tema müstiliste pillide saalis oli fenomenaalselt muutev kogemus, mis tõi meid kokku muusikat looma. Rikastusin kokkupuutest tema teraapiliste ürgsete instrumentidega nagu gong, didgeridoo (puhumisel jämedat heli tekitav toru, mis pärineb Austraaliast), shruti box (akordioni meenutav kast, millel saad seada nootide kaugused vastavas järjestuses ja tõmmata seda lahti-kokku, et tekitada pikka kestvat helidekooslust), kristallhelikausid jne. Helikausid võnguvad füüsiliste helilainetena erinevatel helisagedustel ja kõlavad väga kristallselt ning nende tugev vibratsioon tekitab seesmise tundmuse et see stimuleerib keha seesmiselt, aitab puhastusele kaasa, maandab ja viib magusasse unne. Nii see tegelikult ongi kui uurida teadusuuringuid (Tibetan singing bowls as useful vibroacoustic instruments in music therapy: a practical approach ja https://en.wikipedia.org/wiki/Vibroacoustic_therapy). Samamoodi on ka gongiga. Tema helispekter on väga laialdane ja sisaldab ka selliseid helisid, mis ületavad inimese häälelised võimed. Gong on veel võimsam kui kristallkausid ja paneb keha vibreerima ning helisema nagu orkestri. Ta on võimeline puurima läbi igast väikseimastki keha rakust. Aga seda muidugist tervendavalt. Miks? Seda müstilist teadust hakkan lahkama täpsemalt oma järgmises postituses. Sellised pillid panid mind mõtlema ja keskenduma rohkem helide tekitamisele, kuidas erinev kõla ning tema pikkus inimest erinevalt mõjutab.





Kui varem sai tehtud rokk muusikaga müra siis nüüdseks on minu maailmavaade muusikast sootuks muutunud. Selle asemel, et lihtsalt mängida mingisuguseid harmoonilisi käike, keskendun nüüd sellele, mis tunnet iga noot tekitab, millisesse seisundisse viib ning missugust energiat annab. Helidega saab inimese viia väga meditatiivsesse seisundisse ja purustada erinevate pingete ja emotsioonide barjäärid. See toob uuesti esile sügavale alateadvusesse alla surutud tunded, et neid lõpuks vabastada. Harmooniliste kõladega saab edasi anda head tunnet, mis tõstab energiataset ning tuju ja tervendab rakke, tõstes immuunsust. Mõnel tõuseb eneseteadlikkus küsimuse suhtes, millele tal varem vastuseid ei olnud, sest salapärane muusikamaailm on võimeline oma mõjuvõimega muutma teadvuseseisundit ja avama aju potentsiaali sügavamad kihid. Helide mõju keharakkudele algab kvantfüüsika kontseptsioonist, et kõik helid võnguvad ja vibreerivad ning annavad oma helisagedusliku impulsi keha rakutasandil olevale vibratsioonile. Jätkub järgmises osas!



Minu helidekontsert


127 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page