top of page

Puhastamise tarkused


Räägiksin organismi puhastumisest, kuna see on nii traditsiooniline aeg hetkel taastada paljudel ennast pärast suviseid raskemate toitude maratone. Liigne happelisus kehas põhjustab energiakadu, loidust, kiirendab vananemisprotsessi ning on soodne pinnas vähirakkude tekkimiseks. Ja see ka saab kergemalt tulema kui suvel üle käte minna toitumisega. Minumeelest on see üks tähtsamaid punkte, mida meeles pidada kui inimesed mõtlevad miks neil raske on olla ning loid. Eriti on see tingitud kui süüa piimatooteid ja liha ühise raske kombinatsioonina, sest mõlemad on happelise toimega ning siis on organism üle kurnatud. Happelisus viib kehast välja mineraalaineid, sest keha hakkab happelisust tasakaalustama aluseliste mineraalidega nagu magneesium ja kaalium. Mida arvata siis kui raskesti seeditav liha ja enamjaolt seedimatu piimasuhkur ehk laktoos ning osaliselt seeditav kaseiin(piimavalk) piimas saavad kokku. Juhtub see, et seedimatud osad jäävad kui võõrkehadena meie organismi ning takistavad imendamast meil teisi toitaineid, millest võib lõpp kokkuvõttes tekkida ainete puudused. Sealt juba edasi tõsisemad füsioloogilised häired. Inimesed arvavad, et kaltsiumi saadakse happelist piima juues kui tegelikult viib teisalt hape kaltsiumi just kehast välja. 1. tüübi diabeet (lapsepõlvest algav diabeet) on seotud piimatoodete tarbimisega. Raua puudus esineb rohkem piima dieedil. Kliinilised uuringud on näidanud, et beebid, kes saavad lehmapiima, kaotavad verd soolestiku kaudu (veritsevad soolest). Sest piima seedimine nõuab happelist keskkonda ja beebidele on see hape liigne, haavates soole seina. Piimatööstuse pettuse kohta saab lugeda SIIT.

Nobeli auhinna võitja doktor Otto Heinrich Warburg avastas 1931. aastal, et 95% kõigist vähivormidest arenevad happelises keskkonnas. Samuti tõestas ta, et vähk ei saa tekkida aluselises keskkonnas, kus pH on 7.36 või enam. pH tase alla 7.0 tähendab hapendumist juba. Minumeelest on hea vaadelda juutide toitumise tavasid vastavalt nende püha reeglitele, mida kooskõlastab rabi ehk siis usuteadlane, kes on koguduse juht. Seal on neil kindlaks määratud, mis toiduaineid sobib koos süüa või mida mitte ning milline toiduaine ei tule üldse kõne alla. Ei tohi nad segada toitu mitte mingil juhul liha ja piima toodete vahel ning kui süüa liha siis ei tohi kala ja muud liha süüa segamini. Väga väike protsent, kes suudab maailmas laktoosi korralikult seedida, neilegi oleks soovitatav üldse piima eraldi toidukorrana võtta. Soovitan kindlasti teha piima toidutalumatuse testi kui sellest on väga raske loobuda. Head alternatiivid on erinevad taimsed piimad, mis on kõigest euro kallim loomsest piimast. Neid müüakse enamasti igas toidupoes. Seda joon mina suurima rõõmuga, sest nad on ka eelkõige maitsvad(suurem osa taimseid piimi, hehe). Lugeda saab pH tasakaalukast toitumisest ka SIIT. Süüdistada igat allergiat, talumatust ja riket geneetikas pole ka päris õige, sest kõike neid samu asju soodustavad ja tihtipeale isegi loovad just tasakaalutu toitumine.


Toon välja puhastavate, seedimist turgutavate toimetega toiduaineid, mis on väga teretulnud abimehed:

Chia seemned - Koorib lahti soolestikus olevaid mürkaineid ehk toimides kiudainete funktsioonina (kiudained puhastavad ja reguleerivad soolestikku ning on võimelised isegi radioaktiivsust endasse imema ja neutraliseerima). Toidab mikrofloorat ning on omega-3 allikaks.

Ingver, sidrun - meeletult tugev antioksüdant ja seedimise tugevdaja/puhastaja

Spirulina (vetikas) - 60% valku, 3 rasvhapet, vitamiinid ja fermendid (seedimise ensüümid). Võib panna toidu sisse ja peita ta ära kui maitse paljalt ei lähe peale.

Klorella (vetikas) - puhastaja, sisaldab 18 aminohapet (valgu liiki), vitamiine, nõrga seedimisele hea. PS. Ei tohi võtta kui esineb immuunsus puudulikkust.

Kõrvitsa seemneid - vähemalt 100g päevas; soolestiku puhastamiseks juua neist tehtud leent 2 klaasi päevas enne sööki 3 korda päevas

Papaia seemned 4 spl päevas – võib püreestada koos viljalihaga või süüa eraldi (solkmete väljutamist mõjutav)

Peedi ja porgandimahl - toimib vedelikku väljutavalt, turgutab maksa ja sellega seoses keha puhastusprotsesse , soodustab uriini eritumist, leevendab allergiaid

Küüslauk, porgand, kõrvits, kurkum – võta 12 küüslauguküünt, 300g porgandit, 6 spl kõrvitsaseemneid, 10g ingverit, 1 tl kurkumit, 0,5tl soola, 1 spl mett. Küüslauk, ingver ja porgand riivida, seemned jahvatada, sega kokku. Jaga 3-ks portsuks ja süüa 30 min enne iga söögikorda. Maitse parandamiseks võib lisada kapsast või õuna jt.

Artišokk - artišokis leiduvate ühendite soodne mõju maksatalitlusele. Artišokk soodustab sapisünteesi ja selle eritumist sapipõiest ning tõhustab rasvase toidu seedumist, samuti ergutavad taimes leiduvad kergelt mõrkja maitsega ühendid seedeensüümide eritumist.

Lutsern - ajurveeda arstid vanas Indias kasutasid lutserni seedimisprobleemide puhul ning hindasid teda kui väga head toitainete allikat. Lutserniseemneid kasutati välispidiselt erinevate haavade raviks ning sellest otsiti juba toona abi vedelikupeetuse puhul. Lisaks leidis lutsern kasutamist artriidi ja tursete ravis. Lutsern on leidnud kasutamist ka ravimi- ja alkoholisõltuvusest vabanemiseks, kuna muudab organismi leeliselisemaks, mis soodustab võõrutamist ja mürkidest vabanemist.

Stevia taim - Hea suhkru asendaja, ei tõsta veresuhkru taset, mille tõttu on äärmiselt hea diabeedikutele, antioksüdantse toimega, mis ravib haigusi. Indiaanlased omal ajal kasutasid seda oma taime tee magustamiseks. Võib panna salatitesse, teha

Cayenne pipar, äädikas - ainevahetuse kiirendaja, võib panna salatite sisse

Toor kakao - Magneesiumi allikas, mis on isude, sõltuvuste leevendaja. Magneesiumi puudus viitab tõenäoliselt magusa isule, magusaisu= Mg defitsiit.

Basiilik, kardemon, koriander, petersell, teeleht, rosmariin, till, sigur, salvei, safran, muskaat, mida kasutada toitude sees ja igati on väga kasulikeks puhastajateks ka taimsed teed ning smuutid. Minu õe kogemust smuutipäevadest saab lugeda siit. Smuutid sisaldavad palju kiudaineid, mis tulenevad puuviljadest. Kiudained koorivad soolestiku küljes olevad mürkained lahti ning aitavad kehast välja viia.

Meie lümfisüsteemi ülesanne on toksiine kehast väljutada. Füüsiline aktiivsus on lümfiprotsesside soodustaja, seepärast ma paastumisel võimalikult palju liikuda soovitangi. Passiivsus aeglustab. Soolestik, mis on meie toitainete metabolismiks, jääkainete väljutajaks jpm, ei saa töödata ilma mikrofloora kasulike bakteriteta. Probiootikumid on selleks väga head toitjad. Paremaid ja värskemaid probiootilisi toiduaineid saab kahtlemata ise köögivilju hapendades või hapendatud piimatooteid (nt. jogurtit) valmistades. Hapupiim, hapukurki, hapukapsast, hapendatud köögivilju, miso-suppi vms kuuluvad fermenteeritud ehk hapendatud toitude alla. Tarbi kiudainerikkaid toite(prebiootikumid): puu- ja köögivilju, kaunvilju ning täisteravilju. Need toetavad „heade bakterite“ elutegevust soolestikus, sest need aitavad võimendada probiootikume.

Ilusat sügise hõngu !

Kui teile meeldis minu artikkel ja sooviksite kursis olla järgmiste postitustega/tegemistega/üritustega (kontserdid, heliteraapia, loengud), mis ma korraldan, siis võite lehe kõige all pool olevasse e-maili kasti oma e-posti kirjutada, et saada läbi selle teavitusi :)


122 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page