top of page

Geneetika kontrollib meid või meie teda?

Updated: Dec 27, 2020


Oleme pikemat aega uskunud ja arvanud, et meie heaolu ja saatust juhivad lõplikult DNA koodid. Näiteks, kui mitu inimest on ühes suguvõsas surnud vähki, siis järeldatakse, et ka järglased lõpetavad oma elu samamoodi. See tundub loogika põhise spekulatiivse variandi järgi õige, aga küsimus on selles, kas see ikka päriselt on nii?

Epigeneetika

Geneetilise bioloogia erialal Stanfordi ülikoolis meditsiinillisi uurimusi teinud Dr. Bruce Lipton jagab oma vaateid epigeneetika teemal, mis suubub geenide alal märksa kaugemale. Sellest ka sõnatüvi "epi", mis tähendab geenide mõjust veel kõrgemal olemist. Ehk siis, mis põhjustab teatud geenide aktiveerumist kui geenid täidavad mingisuguseid ülesandeid meie kehas? Ta räägib sellest, kuidas meid pole hukule määratud kui kellelgi peaks olema elukvaliteeti pärssivad geenid, sest palju saab ära teha oma elustiili, valikute ja mõttelaadi abil. Teadus ütleb, et meil kõigil on vähirakud, aga loeb vaid see, kas me nö elustame need ja laseme välja areneda halva elustiili tõttu, mis võib olla tingitud nt liiga sagedase happelise toidu (rafineeritud suhkur ja muud tooted, madala kvaliteediga jahud, poolfabrikaadid, pastöriseeritud piim, alkohol, rämpstoit, keemilisi lisaaineid täis tooted) tarbimisest. Vähk toitub happe jääkidest ja armastab ka suhkrut. Hapestumise seose vähiga avastas Nobeli preemia võitnud meditsiinidoktor Otto Warburg. Teine vähi tekke põhjus võib olla vaimsel tundetasandil kui inimene ei armasta ennast, on pikki perioode õnnetu ja veel lisaks vihkamist ning kibestumust täis. Viha paneb kehas olevad vedelikud keema ja põhjustab hapestumist. Nagu ka budismis öeldakse, viha on kui mürk. See on psühhosomaatiline efekt, mis tähendab emotsioonidest tekkinud kehakemikaalide mõju kehale, mis põhjustab füsioloogilisi muutuseid. Sõna psühhosomaatika tuleneb kreeka keelest, kus sõna "psyche" tähendab hinge ja "soma" keha. Rohkem psühhosomaatikast ja seda uurivast psühhoneuroimmunoloogiast saab lugeda siit.


https://www.youtube.com/watch?v=REJMm4Zk0IA

Sel hetkel kui muudad oma taju, kirjutad ümber oma kehakeemia.

Emotsioonid avaldavad väga efektiivselt mõju meie närvisüsteemile ja kogu füüsisele. Intensiivne stressitase võib meie keha panna värisema ning pärssida keskendumisvõimet, häirides südame tööd. Stress pärsib makrofaagrakke, mis võitlevad sissetungivate viiruste vastu. Peale pikemat stressirohket perioodi immuunsus nõrgeneb ja lisaks südames võivad vallanduda valutorked, mida olen ka isiklikult läbi elanud. Stress nõrgestab südame ja aju piirkondi ning nendevahelist ühendust, mis aitab meil kontaktis olla meie sisemise gps-i ehk intuitsiooniga. Niisiis saame teadlikult teha valikuid, et ennast kõige tervemana tunda ja tegeleda iseendaga. Hoolitseme oma sisemise aia eest, siis ei pääse ka "suguvõsast päritav vähk" ligi kui oleme selle planeediga harmoonias. Bruce Liptoni sõnul on küll geenid seotud nt vähiga, aga ta peab nende vallandumise üheks põhjuseks stressi mõju, mis on 1/3 haigestumiste põhjuseks maailmas. Meie elus mängivad epigeneetika kohaselt määravat rolli 1% ulatuses geenid ning ülejäänus keskkond ja elustiil.

Sa oled oma teadvusega seal, kus on sinu tähelepanu

Bruce Lipton toob väga hästi esile, et see, kuidas me elu elame ja emotsioonid, mida kogeme, mõjutavad meie kehakeemiat drastiliselt ja see omakorda mõjutab ka geene. Uuritud on nt, kuidas emotsioone harmoniseeriv meditatsioon vähendab põletikke soodustavaid geene. Uurimust saab lugeda siit. Seega emotsioonid ja keskkond mõjutavad geene, mitte geenidel pole täielikku kontrolli meie elu üle. Huvitav on veel muidugi see, kuidas teadlasest Bruce seletab meie uskumusi ja nende süsteemi kui energia vorme, mis mõjutavad meie kehas toimuvaid protsesse samamoodi nagu meie teadvus vastavalt millelegi keskendub. Uskumus käivitab emotsionaalse kemikaali kehas ja hakkab mõjutama vastavat organit. Nii võimegi platseebo jõudu praktiliselt ära kasutada iseenda tervendamiseks. Positiivne mõtte- ja emotsioonijõud on kõikvõimas. On tehtud katseid, kus operatsioonil inimestele anti kapsel, mis ei sisaldanud mitte midagi, aga inimeste uskumus selle kapsli ravitoimesse aktiveeris platseebo, mis vähendas inimese põletikku. Sama mõju võib siis olla ka mediteerimisel.

Allpool olevates videotes räägib Bruce ka lääne meditsiinist, mõistmaks, kas osad ravimid töötavad ainult toimeainepõhiselt või on seal siiski ka inimese platseebost kujunenud mõju. Aga tänase postitusega ei pane ma nii suurt rõhku domineerivale meditsiinisüsteemile. Saate kuulda ka, kuidas paljud meditsiinilised ja teaduslikud uurimused tehakse poolikult ning kuidas need seejärel vormitakse farmaatsiatööstuse poolt meditsiinilisteks uskumusteks.

Meie uskumused ja nende süsteem on vundament, kontrollimaks neurokemikaalide kaudu meie energiat, emotsioone, keha füüsist ja selle sügavuses olevaid geene, nagu seletaks Bruce Lipton.


Lõpetuseks nautige Liptoni geniaalset loengut inglise keeles


Video 2 osa

Kui teile meeldis minu artikkel ja sooviksite kursis olla järgmiste postitustega/tegemistega/üritustega (kontserdid, heliteraapia, loengud vms), mis ma korraldan või milles võtan osa, siis võite lehe kõige all pool olevasse e-maili kasti oma e-posti kirjutada, et saada läbi selle teavitusi :)

Allikad

http://annestiil.delfi.ee/elustiil/tunded-mis-teevad-haigeks?id=82308334

https://elu5.ee/teadlased-naitavad-lopuks-kuidas-meeleselgus-ja-su-motted-voivad-esile-kutsuda-konkreetseid-molekulaarseid-muutusi-su-geenides/

218 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page