top of page

Millist toitu lõppude lõpuks eelistada?

Updated: Aug 2, 2020


Ahoi kaasmaalased!


Mind on köitnud juba paar aastat teema "kas lihatoit või taimetoit?" ning olin saanud korralikult pead murda, sattudes aina rohkem segadusse ja segadusse. Olen suhelnud erinevate inimestega, kellel on täiesti vastanduvad tõekspidamised sel teemal ning neil on täiesti oma teooriad. Osad toidueksperdid on lausa rõhutanud taimsete ja loomsete valkude balansi olulisust, kuigi tean ka neid, kes ütlevad, kui asendada õigete taimsete piimadega, vitamiinijookidega, maitsepärmi jm õigetes kogustes, saab täiesti ka ilma loomseta elada ning paljud võtavad lihtsalt kapslitega juurde B-12 ning mida väga taimsest ei saa. Keda uskuda? Igaljuhul on tänapäevaks taimne toit üle maailma terviseorganisatsioonides juba rohelist tuld saanud. Lugeda selle kohta saab SIIT.

Osad inimesed toituvad intuitiivselt ehk siis kuulavad oma keha ja jälgivad kuidas vastav toit nende seedimisele ja organismile mõju avaldab, mida olen ka mina eelnevalt teinud. Läbi selle saavad nad lisaks ka oma toidutalumatusest aru, milliseid toiduaineid keha ei omasta. Eelkõige soovitaksin kõigil läbi teha toidu talumatuse testi, mis on palju hõlpsam ning kindlam. Umbes 2500 aastat tagasi soovitas Hippokrates: "Mida sa kergelt seedida suudad, seda söö, mida sa seedida ei suuda, seda ära söö!". Paasturaviarst Dr. Trofimova ütleb oma raamatus "Paastuga terveks: "Kui talumatud toiduained jõuavad vereringesse, vastab immuunsüsteem sellele samamoodi nagu siis, kui sinna tungib võõraine. See hakkab aja jooksul immunsust järjest nõrgestama, sest organism ei tule vastunäidustatud toidu allergeenide pideva saabumisega toime."1 Tervisemured annavad tunda vähehaaval, kuna mittetalutava toiduaine pideva söömise tagajärjel tekkivad toksiinid kuhjuvad. Aja (mitmete aastate) möödudes muutuvad probleemid krooniliseks, inimene hakkab kannatama kõhuvalu, seedehäirete, liiges- ja peavalu, nahaekseemi, ärritunud soole sündroomi, kroonilise väsimuse, depressiooni, hüperaktiivsuse ning teiste terviseprobleemide all. Lisaks võib tõusta kehakaal.

Kuidas osad toiduained võivad üht inimest täiesti sandiks teha, siis teist hoopiski väga terveks. Õige toit võib aidata kaasa või lausa viiagi kiire paranemiseni. Nagu Hippokrates ütleb: "Toit võiks olla sinu ravim". Selle kõrval pean vajalikuks ka valkude ja süsivesikute ning rasvade omastamist õiges järjekorras. Dr. Trofimova kirjutab oma raamatus: "Meie söögiisu reguleerivad hormoonid ning üks olulisemaid neist on serotoniin. Selle hormooni puudujäägi korral tekib depressioon, hiljem lisanduvad söömishäired. Tema mõju avaldub ka unele, sest tänu serotoniinile tekib kehas melatoniin. Igaühele tuttav tunne kui süüa liiga palju, tekib uimasus, sest serotoniini ületootmine on tekitanud liiga palju melatoniini. Serotoniini pole organismis valmiskujul olemas ning selle sünteesiks on vaja aminohappelist trüptofaani. Trüptofaani saame valgulisest toidust nagu oad, teravili (amarant, kinoa, kaer, hirss), muna, pähklid (eriti india pähklid), seemned (päevalille- ja seesamiseemned ja loomsed valgud ning seened. Aga mida peaks tegema selleks, et organism just omastaks selle? Siin tulevad mängu süsivesikud. Tänu neile tekib organismis insuliini, mis seob süsivesikud ja viib need kiiresti rakkudesse. Lõpuks jõuab trüptofaan ajju, kus tekib serotoniin. Sp tuleb kõigepealt süüa süsivesikuid ja seejärel valku. Seega oleks hommikul hea alustada seedimist käivitavate süsivesikutega nagu näiteks puuviljad. Melatoniin on meile väga vajalik, sest, et tervise aluseks on esimeseks asjaks kvaliteetne uni ning ta osaleb päeva ja öö rütmi, puberteedi, suguhormoonide ja arengu reguleerimises ning toimib ka antioksüdandina. Sageli soovitatakse unehäirete korral melatoniini juurde võtta, kuid see ei sobi rasedatele ning rinnaga toitjatele."2

Liha liikidest söön mina peamiselt kala, millest ma ei pääse, sest mu isa on olnud harrastuskalapüüdja üle 30 aasta. Kala on siiski kõige kergemini seeditavam nende seast ja sealt saadavast omega-3 rasvhappest toodetakse kehas kõrgemaid rasvhappeid EPA ja DHA. Minu keha ei taha vastu võtta sealiha, sest see paneb kõhu keerama ning uimasena tundma end. Mõistan miks minnakse enam eetilistel ja tervislike põhjustel üle veganlusele. See, mis toimub lihatööstuses tihtipeale on üsna kaootiline. Loomi hoitakse pimedas, kitsastes ruumides, kus puudub igasugune vabadus ning neile söödetakse/süstitakse sisse sünteetilisi keemilisi aineid, rääkimata antibiootikumidest ning kasvuhormoonidest, et loom kasvaks kiiresti ja jõuaks kiiremini inimese toidulauale täiesti kunstllikul viisil. Aasta tagasi ilmus eesti meedias artikkel Pärnumaa Karjamõisa lihatööstuses toimuva loomade piinamistest. Lugeda saab SIIT. On meil väga paljudel suhtumine, et "ära näita mulle, mis köögi tagustes toimub ja pange liha mulle lihtsalt lauale, et ma saaks üksnes nautida", mis tähendab tegelikult vastutuse ära andmist ja ignoreerivat hoiakut silmaklapid ees. Norra kalakasvandus on üks teadaolevaid kohti, kus kunstlikust GMOst ja keemilistest ainetest koosnevast söödast toituvad kalad ning neid kalu nagu näiteks lõhe ja forell eksporditakse ka meile. Lõhe kala puhul on üks nipp, et mida tuhmima värvusega ta on, seda looduslikumalt on teda kasvatatud. Teravpunane välimus on juba ohumärk. Seega kui liha eelistada, siis tasub uurida ja vaadata väärika loomapidaja poole ning soovitan võimalikult eelistada mahedat piirkonda, kus loomad on täiesti puhastes tingimustes üles kasvatatud ilma väärastunud pidamiseta. Fakt on see, et liha on mõistlik vähem süüa kui on seda huligaanselt propageeritud (mäletan arstide ütlust ammustest aegadest, et liha süüa 2-3 korda nädalas), sest nõnda ennetab eesnäärme jm vähi tüüpe lisaks südamehaigustele, mis on levinud ja poleks ka hullu süüa sobivuse korral ainult taimset, sest sealt saab samuti eluks vajalikud aminohappelised valgurühmad kätte, kasulikud rasvad jm vajalikud vegan.ee kohaselt kätte ja võimendab kergesti seeditavuse poolest organismi heaolu mitmekordselt. On palju jagatud lugusid atleetidest, kes on oma põlve- ja kehavaludest ning probleemidest tervenenud tänu erinevate toitainete rohkele taimetoidule. Kaks videot toon näidetena. Esimene on keha treeningutega tegelevast bodybuilderist Mike Rashidist, kes räägib lugu kuidas tänu taimetoidule sai põlvevaludest üle. Vajuta selleks SIIA.


Kajastab erinevaid sportlasi ja põhjuseid miks taimetoidule üle mindi

Eesnäärme vähk esineb väga sagedasti keskealistel meestel. Umbes 14% meestes esineb eesnäärmevähk mingisugusel eluetapil. Mida tasuks töödeldud lihadel vältida on E621 maitsetugevdaja, mis on toidutööstuse poolt välja käidud sõltuvust tekitav, meie isu retseptoreid segadusse ajav aine. E621-630 on kõik, mida oleks mõtekas vältida. E621 spetsiifilise tugeva maitse tunneb ära igasugustelt ülimalt koorestelt salatitelt, millele on igasuguseid tugevdajaid ja stabilisaatoreid sisse paisatud ning spetsiaalselt peenikestel piklikel grillvorstidel, mida justkui jääksidki sööma ja sööma ning kõhul tunduks, et ta ei saa üldse täis. Olen lugenud juttu, sellest, et meie esivanemad olid suursugused lihasööjad on müüt. Minu info kohaselt peamiselt sõid nad gruupi, naerist, hapukapsast, kartulit jm. Liha sõid peamiselt kui oli pidupäev ning seda juhtuski harvemini. Liha oli hinnalisem toit, sest see oli rikkamate toit. Teadlased on analüüsinud muistsete liikide kivistunud hammaste pealt, et söödi hulga taimset. Lugeda saab SIIT. See paneb mõtlema kogu toidutööstusest kui suurest vandenõust, kuidas aastaid on propageeritud liha üleliigset vajalikkust ja meie sõltuvust sellest.


Leidub küll teaduslikke allikaid, mis väidavad, et kõik vajalikud aminohapped, mida saadakse valkude lagundamisel on võimalik taimsetest saadustest kätte saada. Seda kõike saab uurida SIIT pakutavatest tabelitest. Kui täielikult loobuda loomsest, siis peaks arvestama sellega kuidas saada B12– vitamiin kätte õigetes kogustes, sest seda ei ole taimsest nii lihtne kätte saada. Paljud võtavad toidulisanditena neid toidu kõrvale. On väga palju uuringuid, kus leitakse, et taimsele toidule minnes taanduvad kõik võimalikud haigused, mis on seotud suures kogustes liha söömisega.


Kokkuvõtteks soovitan ma katsetada toitumist vastavalt oma keha jälgides ja sorteerida välja kas toit teeb pigem olemise raskemaks ning raskemini seeditavamaks või mitte. Me kõik oleme organismi tüübilt nii erinevad, seega tean, et ühtset lahendust ei ole kõigil. See, mis toimib ühele, võib teisele teha põrgut. Lõpetan oma muljetamised oma gümnaasiumi aegse kehalise õpetaja ütlusega omnivoorlusest, kes ütles, et tee nii, et sinu toidu taldrik moodustaks rohelise kupatuse, millest liha ei paistaks väljagi. Siis on asi kindel! See on ka sp, et toores ehk küpsetamata toit sisaldab toitu lagundamiseks rohkesti ensüüme ja liha on raskesti seeditav. Sealiha seedib umbes 4-5 tundi inimese kehas, kana umbes 2 tundi ja kala 1h. Mida kauem toit seedib seda rohkem peab organism energiat kulutama ning olema ülekoormatud immuunsüsteemi ja kõigele muule.


Soovin teile head keha kuulamist, sest, et keha signaalid ja aistingud teavad kõige paremini! :)

PS. Kui inimesed tunnevad vajadust magusa järgi, siis on see pigem sõltuvus ja ilmneb magneesiumi või serotoniini puuduse või sootukski stressi ning meeleolu languste kõrval.

Kasutatud allikad:

1 - Trofimova, Natalia. Paastuga Terveks, 2012, lk 199.

2- Trofimova, Natalia. Paastuga Terveks, 2012 lk 219-220.

Kui teile meeldis minu artikkel ja sooviksite kursis olla järgmiste postitustega/tegemistega/üritustega (kontserdid, heliteraapia, loengud vms), mis ma korraldan või milles võtan osa, siis võite lehe kõige all pool olevasse e-maili kasti oma e-posti kirjutada või meeldivaks panna Indrek Himma Hingetund facebooki lehe, et saada läbi selle teavitusi :)

102 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page